Νίκος Καραγεωργίου

Ορθοδοντικοί Μηχανισμοί


Χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής της δράσης τους: κινητούς και ακίνητους μηχανισμούς.


Κινητοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί:
• Πλάκες ακρυλικού (μασελάκια - βλέπε βίντεο).
Χρησιμοποιούνται για μικρής έκτασης οδοντικές μετακινήσεις ή για την συγκράτηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.
• Λειτουργικά μηχανήματα (βλέπε βίντεο).
Πρόκειται για ορθοδοντικούς μηχανισμούς οι οποίοι καθοδηγούν την ανάπτυξη των γνάθων όταν ο ασθενής είναι σε μικρή ηλικία.
• Διαφανείς νάρθηκες (Invisalign - βλέπε βίντεο).


Ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί:
• Δακτύλιοι και σιδεράκια
- Οι δακτύλιοι είναι ορθοδοντικά εξαρτήματα που εφαρμόζονται στα πίσω δόντια (συνήθως στους γομφίους). Στους δακτυλίους και τα εξαρτήματά τους στηρίζονται οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί, όπως το ορθοδοντικό σύρμα όταν φοράμε τα σιδεράκια, το εξωστοματικό τόξο, τα υπερώια και γλωσσικά τόξα κ.λπ.
- Τα άγκιστρα (τα γνωστά μας σιδεράκια) είναι το μέσο εφαρμογής των ορθοδοντικών δυνάμεων στα δόντια. Οι ορθοδοντικές δυνάμεις που μετακινούν τα δόντια εξασκούνται από ορθοδοντικά σύρματα, λαστιχάκια, ελατήρια και ελαστικές αλυσίδες και μέσω των αγκίστρων εφαρμόζονται στα δόντια. Μπορούμε να επιλέξουμε το είδος των ορθοδοντικών μηχανισμών που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να είναι περισσότερο ή λιγότερο εμφανείς:

Mini μεταλλικά σιδεράκια: φαίνονται λιγότερο από τα παραδοσιακά σιδεράκια (βλέπε βίντεο).
Διαφανή κεραμικά ή κρυσταλλικά σιδεράκια: κάνουν την ορθοδοντική θεραπεία σχεδόν αόρατη (βλέπε βίντεο).
Γλωσσικά σιδεράκια: μπαίνουν από την εσωτερική πλευρά των δοντιών και η ορθοδοντική θεραπεία είναι ουσιαστικά αόρατη (βλέπε βίντεο).

• Ορθοδοντικά εμφυτεύματα
Τα μικροσκοπικά ορθοδοντικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται κατά την ορθοδοντική θεραπεία για να επιτύχουμε δύσκολες και μεγάλες μετακινήσεις των δοντιών, αποτελεσματικά, συντομεύοντας έτσι τη διάρκεια της θεραπείας. Τα εμφυτεύματα αυτά χρησιμοποιούνται σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, κυρίως ενηλίκων (βλέπε βίντεο).