Ορθοδοντική Ορθοδοντική
Ο ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ
Ο ορθοδοντικός είναι ένας εξειδικευμένος οδοντίατρος. Μετά από την ολοκλήρωση πενταετών οδοντιατρικών σπουδών για την απόκτηση του πτυχίου της οδοντιατρικής, έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξειδίκευσης (συνήθως τριετές) για την απόκτηση της ειδικότητας του ορθοδοντικού.
ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Κατά την πρώτη επίσκεψη ο ασθενής γνωρίζει το χώρο μας, τον γιατρό και τους συνεργάτες του. Ο γιατρός θα κάνει μια αρχική εξέταση για να εξακριβώσει αν είναι απαραίτητη κάποια θεραπεία. Εάν δεν ενδείκνυται άμεσα κάποια θεραπεία θα οριστεί επανεξέταση μετά από κάποιο διάστημα. Εφόσον χρειάζεται oρθοδοντική θεραπεία αν είναι κατάλληλο το χρονικό σημείο για την έναρξή της, θα προγραμματιστεί νέα επίσκεψη.
Στην επόμενη επίσκεψη θα ληφθούν πλήρη διαγνωστικά στοιχεία:
- Αποτυπώματα των δοντιών για κατασκευή γύψινων εκμαγείων.
- Φωτογραφίες των δοντιών και του προσώπου του ασθενούς.
- Ιατρικό ιστορικό.
- Ακτινογραφικός έλεγχος.
Μετά τη μελέτη και αξιολόγηση όλων αυτών των στοιχείων από τον ιατρό, ορίζεται νέα επίσκεψη όπου παρουσιάζουμε στους γονείς και τον ασθενή το σχέδιο θεραπείας, τον απαιτούμενο χρόνο και το κόστος της θεραπείας.
ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΗΛΙΚΙΑ
Η επίσημη οδηγία της Αμερικάνικης Ένωσης Ορθοδοντικών και της Ευρωπαϊκής Ορθοδοντικής Ομοσπονδίας είναι ότι κάθε παιδί πρέπει να ελέγχεται από τον ειδικό Ορθοδοντικό για πρώτη φορά στην ηλικία των 7 ετών. Αυτός θα κρίνει εάν υπάρχει πρόβλημα ή όχι και πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για την αντιμετώπισή του.
Παρόλο που η γενική εντύπωση (μεταξύ και πολλών συναδέλφων οδοντιάτρων) είναι ότι η ορθοδοντική θεραπεία πρέπει να γίνει στην εφηβεία και όταν τα παιδιά έχουν αλλάξει όλα τα δόντια, από την ηλικία των 7 ετών οι ορθοδοντικοί μπορούν να διαγνώσουν προβλήματα στην ανάπτυξη των γνάθων ή στην ανατολή των δοντιών και να παρέμβουν κατάλληλα. Πιθανόν, κατά την πρώτη εξέταση να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει λόγος για άμεση έναρξη ορθοδοντικής θεραπείας. Πολλές φορές, όμως, υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και σε αυτήν ακόμα την ηλικία, ώστε να προλάβουμε την επιδείνωσή τους. Αυτό είναι πολύ βασικό γιατί μερικά ορθοδοντικά προβλήματα είναι ευκολότερο να θεραπευτούν αν εντοπισθούν και αντιμετωπιστούν νωρίς.
Η άποψη ότι θα πρέπει να έχουν ανατείλει όλα τα μόνιμα δόντια για να γίνει η έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας είναι επιστημονικά ανεπαρκής και αβάσιμη, ενώ μπορεί να έχει σαν συνέπεια επιπτώσεις που δύσκολα επανορθώνονται ή μπορεί να οδηγήσουν σε αφαίρεση μόνιμων δοντιών.
Ο ιδανικός χρόνος έναρξης μιας αναγκαίας ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων (όπως η διαφαινόμενη μελλοντική εξέλιξη των δοντιών και των οστών, η οδοντική αλλά και η χρονολογική ηλικία του παιδιού), τους οποίους εκτιμά ο ορθοδοντικός ώστε να καθορίσει τον ιδανικότερο χρόνο για την έναρξη της θεραπείας του κάθε ασθενή.
ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Περισσότερο από 25% των ασθενών σήμερα είναι ενήλικοι. Η ορθοδοντική δεν είναι προνόμιο των παιδιών …κανείς δεν είναι πολύ μεγάλος, για να δικαιούται ένα όμορφο χαμόγελο! Ο ορθοδοντικός θα εξετάσει την υγεία των δοντιών, των ούλων και του οστού που συγκρατεί τα δόντια σας, για να καθορίσει τη δυνατότητα για πραγματοποίηση ορθοδοντικής θεραπείας. Επιπλέον, εάν χρειάζεστε και άλλες οδοντιατρικές εργασίες, ο ορθοδοντικός θα συνεργαστεί με τις άλλες ειδικότητες, ώστε να οργανωθεί από κοινού ο κατάλληλος χρόνος για την κάθε εργασία και να συνταχθεί ένα συνολικό σχέδιο θεραπείας.
Οι εξελίξεις στην ορθοδοντική σας προσφέρουν τώρα τη δυνατότητα να αποκτήσετε ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο, πολύ διακριτικά, ακόμη και χωρίς να το ξέρει κανείς! Έτσι, η ορθοδοντική θεραπεία δε θα αποτελέσει εμπόδιο στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή σας. Οι διαθέσιμοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί είναι οι εξής:
• Διαφανή κεραμικά άγκιστρα
Πρόκειται για διαφανείς ορθοδοντικούς μηχανισμούς που κάνουν την ορθοδοντική θεραπεία πολύ διακριτική.
• Γλωσσικά άγκιστρα
Τοποθετούνται στην εσωτερική (γλωσσική) πλευρά των δοντιών και κάνουν την ορθοδοντική θεραπεία 100% αόρατη.
• Ορθοδοντική με διαφανείς νάρθηκες.
ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Το συνολικό κόστος μιας ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από παράγοντες όπως :
- τον τύπο και τη βαρύτητα (δυσκολία) της ορθοδοντικής ανωμαλίας,
- τη διάρκεια της θεραπείας,
- το είδος των ορθοδοντικών συσκευών που θα χρησιμοποιηθούν (κινητοί μηχανισμοί, μεταλλικά ή αισθητικά ή γλωσσικά σιδεράκια ή νάρθηκες INVISALIGN)
Τα παραπάνω καθορίζονται από τον Ορθοδοντικό Ιατρό μετά από λεπτομερή εξέταση του ασθενή και σύσταση συγκεκριμένου σχεδίου θεραπείας και χρονοδιαγράμματος.
Το κόστος μιας ορθοδοντικής θεραπείας δεν είναι τέτοιο που να αποτελεί εμπόδιο για την εξασφάλιση της υγείας των δοντιών σας και την απόκτηση ενός όμορφου χαμόγελου. Σε συνεννόηση μαζί σας ετοιμάζουμε ένα οικονομικό πλάνο που να σας διευκολύνει στις οικονομικές σας υποχρεώσεις.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ
Στους ενήλικες κυρίως παρουσιάζονται συχνοί πονοκέφαλοι που μπορεί να οφείλονται σε πολλές αιτίες, όπως η κακή στάση του σώματος, τα προβλήματα στον αυχένα ή στο εσωτερικό αυτί, το στρες και η υπερφόρτιση των μυών του κεφαλιού και του προσώπου. Ασθενής που έχει ήδη επισκεφτεί τον παθολόγο ή τον ωτορινολαρυγγολόγο του και δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος, θα πρέπει να επισκεφτεί έναν ορθοδοντικό με γνώσεις στη φυσιολογία και τα προβλήματα της κροταφογναθικής διάρθρωσης.
Οι πονοκέφαλοι που περισσότερο σχετίζονται με την κροταφογναθική άρθρωση είναι οι πονοκέφαλοι από στρες και υπερένταση. Μπορεί να είναι χρόνιοι ή να εμφανίζονται περιοδικά ως επεισόδια πονοκεφάλων, που στη συνέχεια υποχωρούν από μόνα τους. Επίσης, μπορεί να συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα όπως πόνους στα δόντια, στο αυτί, το πρόσωπο ή τον αυχένα και να συνοδεύονται συχνά από ήχους από την περιοχή της άρθρωσης.
Η κύρια αιτία των πονοκεφάλων από υπερένταση που οφείλονται στην ΚΓΔ είναι το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών για πολλές ώρες την ημέρα. Αυτό μπορεί να υπερφορτώσει τους μασητήριους μύες, κατά κύριο λόγο, και τους υπόλοιπους μύες του προσώπου, δευτερευόντως, και να προκαλέσει τα συμπτώματα που προαναφέραμε, είτε άλλα όπως ήχους (cliking) και τριξίματα από αυτήν την περιοχή.
Η θεραπεία των πονοκεφάλων εξ υπερεντάσεως ποικίλει ανάλογα με τα συγκεκριμένα συμπτώματα του κάθε ασθενούς, την ένταση και τη διάρκειά τους. Συνήθως, πάντως, συμπεριλαμβάνει αρχικά φαρμακευτική αγωγή για την εξάλειψη του πόνου, και στη συνέχεια πιο μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος με οδοντιατρικούς νάρθηκες, ασκήσεις φυσιοθεραπείας και αλλαγή καθημερινών συνηθειών που επιβαρύνουν το στοματογναθικό σύστημα (σφίξιμο δοντιών, μάσημα τσίχλας, δάγκωμα νυχιών/δακτύλων).