Νίκος Καραγεωργίου

Ορθοδοντικό Ιατρείο

    • Contrast
    • Layout
    • Font

Στους ενήλικες κυρίως παρουσιάζονται συχνοί πονοκέφαλοι που μπορεί να οφείλονται σε πολλές αιτίες, όπως η κακή στάση του σώματος, τα προβλήματα στον αυχένα ή στο εσωτερικό αυτί, το στρες και η υπερφόρτιση των μυών του κεφαλιού και του προσώπου. Ασθενής που έχει ήδη επισκεφτεί τον παθολόγο ή τον ωτορινολαρυγγολόγο του και δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος, θα πρέπει να επισκεφτεί έναν ορθοδοντικό με γνώσεις στη φυσιολογία και τα προβλήματα της κροταφογναθικής διάρθρωσης.

Οι πονοκέφαλοι που περισσότερο σχετίζονται με την κροταφογναθική άρθρωση είναι οι πονοκέφαλοι από στρες και υπερένταση. Μπορεί να είναι χρόνιοι ή να εμφανίζονται περιοδικά ως επεισόδια πονοκεφάλων, που στη συνέχεια υποχωρούν από μόνα τους. Επίσης, μπορεί να συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα όπως πόνους στα δόντια, στο αυτί, το πρόσωπο ή τον αυχένα και να συνοδεύονται συχνά από ήχους από την περιοχή της άρθρωσης.

Η κύρια αιτία των πονοκεφάλων από υπερένταση που οφείλονται στην ΚΓΔ είναι το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών για πολλές ώρες την ημέρα. Αυτό μπορεί να υπερφορτώσει τους μασητήριους μύες, κατά κύριο λόγο, και τους υπόλοιπους μύες του προσώπου, δευτερευόντως, και να προκαλέσει τα συμπτώματα που προαναφέραμε, είτε άλλα όπως ήχους (cliking) και τριξίματα από αυτήν την περιοχή.

Η θεραπεία των πονοκεφάλων εξ υπερεντάσεως ποικίλει ανάλογα με τα συγκεκριμένα συμπτώματα του κάθε ασθενούς, την ένταση και τη διάρκειά τους. Συνήθως, πάντως, συμπεριλαμβάνει αρχικά φαρμακευτική αγωγή για την εξάλειψη του πόνου, και στη συνέχεια πιο μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος με οδοντιατρικούς νάρθηκες, ασκήσεις φυσιοθεραπείας και αλλαγή καθημερινών συνηθειών που επιβαρύνουν το στοματογναθικό σύστημα (σφίξιμο δοντιών, μάσημα τσίχλας, δάγκωμα νυχιών/δακτύλων).